TuneList - Make your site Live

Monday, 13 February 2012

MENCARI YANG MAHA SATU

Assalamualaikum semua....Aku saja mahu buat blog ini...Kawan2 pakat dok buat blog..jadi saya pun nak wat blog jugak...Actually dah ada blog seblum ni..tapi nak wat satu lagi..wee
Nama saya Nabila...kadang2 org panggil NAB..tapi x kesah laaa...Umur saya dah mencecah 18 tahun...dewasa??? Erkkk...Walaupun umur saya 18..tapi rsa mcam belum layak jadi 18..knapa ya..So saya namakan blog saya Mencari Yang Maha Satu sbab saya masih terkontang kanting dalam hidup nii...jadi saya ingi snaraikan sebab2nya..

SEBAB SAYA PERLU MENCARI YANG MAHA SATU...


Saya islam...tapi adakah benar2 ISLAM
Saya belajar...tapi saya belajar utk apa??

Saya solat...tapi stakat mana saya tahu fadhilatnya

Saya MUSLIMAH...tapi sejauh mna saya layak bergelar muslimah

Saya nak belajar tinggi2...tapi niat saya kerana harta

Saya nak jadi baik...tapi selalu buat benda x baik

Saya dah 18....tapi setakat mana saya ambil tahu pasal dunia

Saya keliru...mainan politik yang berleluasa

Saya hanyut....dgn semua hiburan dan permainan

Saya tak tahu...SIAPA SAYA


PENING LAA!!

SAYA TAHU SOLUTIONNYA IALAH SAYA PERLU MENCARI YANG MAHA SATU...IAITU ALLAH..


Aku ni termasuk dalam golongan muda yang tandus dengan kejernihan agama dan kecantikan akhlak..Realitinya aku dan rmai kawan2 aku masih begini..Persoalan di atas ni la yang sering menerjah otak aku..Aku pulak rsakan 18 tahun tu dah ckop tua..tapi prangai aku msih mcm bdak2 yg x cukup akal...Aku ni kalau x dgar MP3 aku sehari rasa nak mampus...


CAMNIE LA AKU...

Tapi aku x brapa rasa lau aku x dgar ayat suci al-quran lam sehari...KENAPA ya?? Adakan hati aku dah cukup gelap....Adakah benar apa yang diperkatakan org tua yang IMAN anak muda sekarang ni takat kerongkong jaa...Aku pon rsa camtu...Nak kata x solat...solat..tapi tu lah solat main aci celup jaa..zup zap..abis...mana nak lekatnya IMAN

KHUSYUK..jarang sekali...bila pikir balik penah ke aku khusyuk..apa tu khusyuk???


puasa..stakat lapar dan dahaga ja laa..aktiviti lain on jaa...Adoi...tapi ramai orang cakap biasalah manusia akhir zaman..Memang camtu...Tapi benak hati aku mengatakan..betul ka camtu...Bolehkah kita menyalahkan faktor akhir zaman...sedangkan ALLAH telah berfirman bahawa Dia tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum...Melainkan kaum itu mengubah nya..Jelaslah bahawa ALLAH maha adil dan pilihan dibuat oleh kita...Tapi hati aku masih gersang...amboi bahasa hahaha..Aku klau dgaq ceramah insap la kejap...lpas tu balik cam besa...mmg iman takat kerongkong...Tapi ada seseorang yang telah memberi inspirasi pada aku utk tidak duduk rlax jaa..Siapakah beliau??? Beliaulah yang jadi inspirasi anak muda sekarang... USTAZ AZHAR IDRUS...Ceramah dia mmg kemaih....Dia berjaya mendekati anak muda...Dari ceramah nya yang ala2 santai gitu..buat aku rasakan ISLAM ini mudah...ISLAM itu FITRAH..



Jadi knapa aku masih sering berjauhan dgn ISLAM...org cakap setan makin hari makin byk...mungkin sebab tu kot...tapi dalam AL QURAN kata bahawa tipu daya SYAITAN itu amat lemah..So kita x leh kalah...Apa yang aku rasa yang aku boleh buat...ialah mencari cinta ALLAH...insyaallah..Buatla sikit2...x perlu drastik..bersederhanalah...

YANG INI AKU NAK KONGSIKAN dari BLOG seseorang
Kalau harini x solat..maka solatlah
Kalau harini buat dosa..maka bertaubatlah
Kalau harini baca Quran..lepasni baca tafsir
Sesungguhnya ALLAH itu maha pengampun



Aku sendiri seorang yang jahil lagi x tahu apa2...jadi aku nak cari siapa diri aku..dan apa peranan aku atas muka bumi ni....Hari2 dok begelumang ngan komik ngan lagu..mana nak datangnnya hidayah...Hahaha bleter panjang plak..Aku nak ajak laa kawan2 suma..jom kita melangkah setapk maju dari org lain...X perlu ubah diri...jadi diri sendiri..Cuma baiki diri utk jadi lebih baik....Kita kena buktikan yang kita ni bkn generasi yang lemah..tapi generasi yang hebat lagi AWESOME...Okelaa saja nak coretkan pandangan aku...X berniat nak kata kat spa2...aku cuma nak perbetulkan diri aku...Salam ukhwah yaa semua..

=)




3 comments:

  1. nabila..
    walaupun kita x rapat sangat mcm tyme lower form dulu..
    aku nak mintak kejasama hang..memperingati sesama manusia ! tu ja..hehe betol sangat apa yg hg tulih tu...

    ReplyDelete
  2. terasa aku bce post kau.huhuu.
    aku 18 jgk.nway, nice work :))

    ReplyDelete